28 Haziran 2017 Çarşamba

Sinema Dersleri: Dolly Tekniği

Dolly tekniği sinemada temel kamera hareketlerindendir. En anlaşılır tanımı, 'takip kamerası' olarak da isimlenen ve kameranın boşlukta yatay olarak hareket etmesinden mütevellit tamamen doğal bir tekniktir.

Takip kamerası için harici ekipmana da ihtiyaç duyulmaktadır. Misal, Tarantino'nun 'Dolly Tekniği' için ayrı bir ekibi vardır.

Jeremmy Vineyard, Sinema Çekimleri ( Türkçe kaynak çevirisi için tık tık) kitabında tekniği "Dolly tekniğini kavrayabilmek için, kafanızı görmek istediğiniz nesneye çevirin ve ileriye doğru yürüyerek dünyanın akıp gidişini izleyin. İşte Dolly hareketi de izleyiciye aynen bu şekilde gözükecektir. " sözleriyle tanımlamıştır.

Dolly Kamera Tekniği'nde 'Steadicam', 'Jimmy Jib', 'Vinç' gibi yardımcı gereçlerden de yararlanılır. (kameranın takip hareketi) Bu tür cihazlar, kameranın daha rahat hareket etmesini sağladığı gibi sahneye daha da derinlik katar.

Steadicam, kameranın sabit durmasını sağlayan önemli bir aparattır. Bu sayede aksiyon çekimlerinde bile kamera sarsılmaz, titremez. Sahneden en net görüntü elde edilir.
Dolly çekimleri genelde, kadrajdaki 'Özne, karakteri'i takip etmek için kullanılır. Yine savaş sahneleri, araba takip sahneleri, yürüme-koşma eylemi sekanslarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Dolly Zoom Tekniği

Dolly Zoom Tekniği sinemada benim en sevdiğim türdeki kamera hareketlerinden. Kameranın hareketi esnasında 'Zoom In' veya 'Zoom Out' yapılarak; kamera ileri veya geri hareket ederken kadrajdaki özne de değişmez. ( Zoom tekniğini ayrı yazıda daha detaylı anlatacağım)

Demek istediğimi örnek göstereceğim video ile daha iyi anlayacaksınız.

'Zoom In', Türkiye'de 85 ila 92 kuşağının Amelie ile adını duyduğu "Kimmiş lan bu adam" diyerek La Haine'a uzanarak tanıdıkları deha yönetmen Mathieu Kassovitz'in de çok sevdiği bir teknik. Kassovitz, La Haine'de bu tekniği çok güzel yedirmiştir. La Haine'deki bu sekans Dolly Zoom'a cuk oturan bir örnektir. (Müthiş bir Paris görseli de görüyoruz)
The Godfather'ı çekmesi için teklif götürülen ancak teklifi "Kendi mafya filmimi kendim çekerim" diyerek reddeden fanatik Lazio taraftarı, İtalya'nın Neo Sezar'ı Sergio Leone; "Per un pugno di dollar - Bir Avuç Dolar İçin" filmindeki final sahnesinde Dolly çekim tekniğini kullanmıştır. ( Aşağıdaki vidyoda 00:01 ile 0:10 saniyeleri arasında görebiliriz.)
Yazıyı sonlandırırken Dolly Tekniğinin oldukça geniş kapsamlı tanımlamaları bulunduğunu da hatırlatmak isterim. (Zoom In, Zoom Out) 'Zoom' tekniğini incelerken Dolly çekim tekniğiyle ilgili bilgiler vermeye devam edeceğiz. Hem sizleri sıkmamak hem de konuyu uzatmamak adına yazıyı bir film önerisiyle bitirmek istiyorum.

Ders sonu film önerisi için tık tık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder