2 Temmuz 2017 Pazar

Luftwaffe'nin hocası; Col Walter Aschoff

Col Walter Aschoff.

Harp tarihinin isimsiz kahramanlarından sadece biri. Hakkında Türkçe kaynak bulmak imkansız. İngilizce kaynak dahi "yok" denilecek kadar az. Sadece II. Dünya Savaşı üzerine araştırmayı sevenşer ve Harp Tarihi Koleksiyoncu'ları sayesinde Col Walter Aschoff'un adını duyduk, kim olduğunu öğrendi.

Luftwaffe subayı olan Aschoff, 10 Nisan 1892 doğumlu. Prusya ekolünden gelerek 1912 yılında teğmen rütbesiyle o dönem ismi Deutsche Luftstreitkrafte'de (Alman İmparatorluk Hava Servisi) görev yapmaya başladı.

I. Dünya Savaşı'nda casus uçağıyla 100 saaten fazla uçuş gerçekletiren Aschoff savaş süresince Batı Cephesi'nde ( Fransızlara ve İngilizlere karşı) görev yaptı. Almanya'nın yetiştirdiği ilk ve en iyi pilotlarından biri olan Red Baron lakaplı Manfred von Richthofen'ın da yanında görev yapmış ondan bizzat uçuş dersleri almıştı.
'Kızıl Baron' lakaplı Manfred von Richthofen
1915-1916 yıllarında Londra bombardımanlarına katıldı. Kurmay subay olduğu için sadece harp tarihine ilgisi yoktu. Felsefe, psikoloji ve edebiyata da ilgi duyuyordu. 1917 yılında 'London Flüge 1917' kitabını yazdı. ( I. Dünya Savaşı'nda Alman stratejik bombardıman kampanyası ve stratejik bombalama baskınlarının gerçekleştirilmesi üzerine görüşlerini anlattı)

Savaşta sonra Almanya'ya uygulanan ambargo yüzünden uzun süre uçuş yapamadı. Ancak Alman kurmaylarının Bavyera'nın uçsuz bucaksız ormanlarında gerçekleştirdikleri gizli uçuş eğitimlerinde teğmenlere uçuş dersi vermeyi de ihmal etmedi.

1935 yılında Hermann Goring tarafından Luftwaffe'nin ( Alman Hava Kuvvetleri) kurulmasıyla yüzbaşı rütbesiyle yeniden aktif göreve başladı. 1 Eylül 1939 yılında Alman ordusunun Polonya'ya hücumuyla başlayan Büyük Savaş haftasında binbaşılığa terfi etti.
Aschoff, kurmaylarıyla birlikte Berlin'de
II. Dünya Savaşı süresince aktif olarak uçuş gerçekleştirmedi. Ancak onun eğittiği teğmenler, II. Dünya Savaşı'nın kaderini belirledi. ( Eric Hartman bunlardan sadece biriydi)

1943 yılında albay rütbesine yükseldi. Savaş süresince Reichsluftfahrtministerium'da (Reich Hava Kuvvetleri Merkezi) cephe gerisinde stratejler geliştirdi.

Savaş sona erince Müttefik hâkimlerce tutuklandı. Belçika'ya nakledildi.Hapishane şartları çok ağırdı. Önce rutubetli tek kişilik hücrede tutuldu. Ardından koğuşa alındı. Yeniden hücre. Belçika'da hapishaneden hapishaneye nakledildi. Zor koşullara hem fiziksel hem de psikolojik olarak dayanamadı. 14 Ocak 1946 yılında albay rütbesinde 53 yaşında hayatını kaybetti.
Belçika'nın kuzeyindeki Lommel kasabasında yatan ( ki burası Avrupa'daki en büyük Alman mezarlığıdır) 39 bin Alman askerinden biri oldu. Kriegsgräberstätte mezarlığına gömüldü.

Col Walter Aschoff, Alman Genelkurmayı'nın yetiştirdiği en deha stratejistlerden biriydi. Cephede savaştı, savaş pilotu eğitmenliği yaptı, savaş üzerine sürekli stratejiler geliştirdi.

Almanlar bile seni yeterince tanımazken (Belki de sana sadece Nazi diyorlardı) biz seni Alman Savaş Pilotu ve hocası olarak tanıyoruz.

Kaynakça:

Aschoff'un ww2gravestone'deki hikâyesinin anlatıldı kısım için tık tık


Kitabı okumak için tık tık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder